…… un client care are provocări legate de AMÂNARE ….
”Coach: Care sunt lucrurile pe care le amâni?
Client: Ei bine, cred că la modul general le-aș putea numi administrative. Nu îmi place hârțogăraia, documentele, completarea de formulare sau rapoarte, trimiterea de situații, etc. Am un birou încărcat de dosare și hârtii și o căsuță de email plină de mesaje la care trebuie să răspund.
Cred că lucrurile au scăpat puțin de sub control.
Coach: Care sunt efectele faptului că ai scăpat de sub control toate aceste lucruri?
Client: De tot felul: de la mici jene când trebuie să-mi cer scuze, până la provocări majore. Odată am rămas blocat într-o deplasare pentru că îmi expiraseră ambele carduri (am tot amânat să merg la bancă până am uitat de ele) și nu aveam cu ce plăti biletul de avion pentru a reveni acasă.
Coach: Ce alte efecte ai mai observat că te afectează?
Client: Ei bine, ca să fiu sincer, uneori aceste lucruri mă fac să mă simt mizerabil. Adică, un adult care nu poate respecta niște termene limită relaxate și care trebuie mereu să ceară amânări sau păsuiri … e destul de jenant.
Coach: Bine, am vorbit puțin despre consecințe; hai sa privim din altă direcție – ce te oprește să faci aceste lucruri despre care mi-ai povestit?
Client: Aș putea spune că nu am timp, dar nu cred că e complet adevărat. Cred că are mai mult de-a face cu faptul că doar nu îmi face plăcere să fac acele lucruri.
Coach: Ce anume nu îți face plăcere în organizarea și managementul documentelor și emailurilor de care îmi vorbeai mai devreme?
Client: Oh, este ca și cum aș fi controlat, ca și cum cineva mă obligă să fac teme pentru acasă sau ceva de genul ăsta, când eu prefer să fac cu totul altceva.
Coach: E interesant, nu-i așa? E adevărat?
Client: Hmmmmm ……….. cred că nu, desigur că nu; de fapt, inversul este probabil adevărat. Dacă eu aș rezolva rapid toate aceste lucruri, probabil m-aș simți mult mai liber și mai relaxat și aș putea să mă duc și să fac tot ceea ce îmi face plăcere cu conștiința curată.”
——————-
Un coach doar stimulează concentrarea și atenția clientului, fără să îi spună ce să gândească/ să simtă/ să facă. Ca urmare, clientul ere parte de propria sa învățare, având propriile lui momente de AHA și descoperind noi perspective asupra situației aflate în discuție.
În acest exemplu, clientul și-a analizat propriile răspunsuri fiind sprijinit să-și exploreze gândurile și ideile. Pe măsură ce își descoperă mai multe resurse interioare, acest lucru îl face să se simtă mult mai motivat să își schimbe comportamentul.